Sunday, 20 November 2016

Äppelmust!

Uppdatering några månader försent här.... Har varit ganska trötta och har helt enkelt fått prioriterat annat. Men nu så, håll till godo, uppdatering från i höstas.

Vi har tur som har sju äppelträd i vår trädgård. En del ger mer frukt än andra och framförallt ett ger frukt som är väldigt god att äta som den är. Som med så mycket annat just nu så har vi inte hunnit ta hand om all frukt så som vi hade velat. Min mamma har gjort äppelmos och äppeljuice av en del. Vi har ätit många äpplen som de är, gjort kräm och framför allt en del äppelkakor och äppelpajer.

I slutet av oktober började de sista äpplena falla till marken och det var dessa vi använde till vår äppelmust.

Francis går på förskola här i Riala och en av föräldrarna där har investerat i en mustningsmaskin! Bra grej. Så en dag i slutet av oktober tog han med den till förskolan (när de hade planeringsdag) och mustade väldigt många liter åt flera av oss.


 Det behöver inte vara så fina äpplen men de ska helst vara mogna och inte ruttna. Här sorteras det. Det hade varit roligt att veta vilken sort, kanske har vi tagit reda på det till nästa år.


Vissa koncentrerade sig mer på själva ätandet. 


Först mosades äpplena i vad som såg ut som en kompostkvarn, sedan trycktes moset ner i själva mustningsmaskinen. 




Äppelsaften pressades sedan ut av nån slags vattenbehållare inne i maskinen och rann sedan ner. 


Samlades upp i stora dunkar.....



... och sen ner i pastöriseringsapparaten. 


Sen hälldes det upp i boxar, hälften av ovan blev vår skörd.


Alldeles varm efter pastöriseringen. 


Så otroligt gott tyckte alla i familjen. Och vilket bra sätt att ta hand om alla äpplen! Istället för att bara låta dem ruttna bort. Rekommenderas verkligen! Ja, alltså vi kan ju inte ta nån som helst cred för själva mustandet, det sköttes helt av Lars som är med på bild lite längre upp (som för övrigt kanske skulle beskriva processen med lite andra ord).  

No comments:

Post a Comment

Tack för att du läser!