Thursday, 28 January 2016

Ommurning av rörspisarna

I huset finns två rörspisar, två vedspisar och en bakugn. Ingen av eldstäderna hade använts på länge så vi visste inte i vilket skick de var. Vi bokade därför en brandskyddskontroll hos den lokala skorstensfejarmästaren. I väntan på att de skulle komma så la vi ner en hel del tid på att skrapa bort den gamla färgen på rörspisarna som flagnade en del, färgen ville inte riktigt samarbeta så det tog ett tag. Traditionellt målas rörspisar med kalkfärg eller limfärg där den senare går att bara tvätta bort. Men här hade förmodligen en plastfärg använts.

Enligt protokollet från skorstensfejarmästaren var det inga problem med brandskyddet, bara tuta och köra. Vi var urglada och jätteförvånade över att vi hade så tur att allt såg bra ut. Sen började vi elda. Det rökte ut i sidan av den ena rörspisen och rökte in på övervåningen. Happ. Tråkigt. Vi förstod att det här skulle vi inte kunna fixa själva (utan en massa utbildning som vi inte hinner med nu) så vi kontaktade en kakelugnsmakare som finns i det nätverk av byggnadsvårdare som finns i Roslagen. (Kolla även resten av hemsidan, massor av bra tips och kurser).

Rolf som han heter kom och undersökte och sa att det fanns en möjlighet att det skulle gå att laga till den om vi ville flytta in nu (i höstas) och att den kunde muras om vi senare tillfälle. Men att det kanske inte är lysande att flytta in i ett hus med en lappad rörspis med en 6-månaders Francis som har små fina lungor. Han tog dit en annan skorstensfejarmästare som gjorde en statuskontroll av eldstäderna. Kom ihåg det ordet, alltså inte brandskyddskontroll utan STATUSKONTROLL. Summa summarum var att det såg relativt bra ut men att båda rörspisarna behövde muras om och lite småfix på bakugnen och vedspisarna. Vad var det som var bra kanske ni undrar. Ja alltså murstocken i sig såg fin ut. Huset är så pass gammalt att det är byggt med en central rökkanal istället för en separat för varje eldstad. Inte optimalt men ingen fara heller.

En rörspis har i princip samma funktion som en kakelugn, fast utan kakel. Den kallas ibland fattigmans kakelugn. Det var en typ av eldstad som effektivt värmde upp stugorna på 1800-talet även för dem som inte hade råd att klä den med kakel. Vi hade naturligtvis kunnat ta ner rörspisarna och satt upp något annat modernare. Men de är fina och ska ge mycket värme så vi hoppas på att en rörspis på nedervåningen och en på övervåningen ska ge så mycket värme att vi endast behöver elementen som tillägg. Kanske önsketänkande, i alla fall så som det har varit i januari.

För att hinna med arbetet i december så kontaktade Rolf en annan kakelugnsmakare, Anna, och tog ner de gamla rörspisarna och byggde upp två nya under december månad. Fantastiskt att få följa, vilket hantverk.

Nedan några bilder på hur rörspisen i salen såg ut innan vi började skrapa och sen när vi äntligen hade skrapat klart så skulle den monteras ner... Även lite bilder på Anna och Rolfs förberedelser.












No comments:

Post a Comment

Tack för att du läser!